Prinses Marijkehof in Naarden

In een rustige woonwijk van Naarden ligt de Prinses Marijkehof. Sherpa beschikt hier over een geschakelde eengezinswoning geschikt voor cliënten met een verstandelijke beperking. De leeftijd van de cliënten ligt tussen de zesentwintig en zestig jaar oud. Doordeweeks gaan de cliënten naar dagbesteding.

De woning
Locatie Prinses Marijkehof bestaat uit drie geschakelde woningen. In iedere woningen wonen vijf cliënten. Zij beschikken over een eigen zit-slaapkamer met wastafel. De tuin, woonkamer, keuken, badkamer en toilet zijn algemene ruimtes. Er is geen lift aanwezig in de woning, hierdoor is hij niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Wel is er op de begane grond van beide woningen een zit-slaapkamer met eigen badkamer, deze zijn wel rolstoeltoegankelijk.

De omgeving
Deze woning ligt in een rustige verkeersluwe woonwijk van Naarden. Diverse voorzieningen zijn in de directe omgeving te vinden. Denk aan de supermarkt, apotheek en de huisarts.

De ondersteuning
De cliënten op de Marijkehof gaan overdag naar de dagbesteding in de regio. Daarnaast worden zij gestimuleerd om andere activiteiten te ondernemen, zoals sport, wandelen of een hobbyclub.  Als de cliënten thuis zijn  is er begeleiding aanwezig.  Tijdens de nacht is er een uitluistersysteem en een slaapwacht aanwezig.

Één van de woningen is speciaal geschikt voor jongvolwassen cliënten. De begeleidingstijl  is gericht op het creëren  van een huiselijke sfeer, waarin  duidelijkheid, veiligheid en ontwikkeling centraal staat.  Bij de communicatie wordt gebruik gemaakt van pictogrammen. Er is een goede interactie tussen de cliënten, er wordt veel gekletst en gelachen.

De cliënten van de andere woningen zijn van middelbare leeftijd, soms met moeilijk verstaanbaar gedrag.  De sfeer op de woning is daarom erg belangrijk. De begeleidingstijd is gericht op het bieden van veiligheid, routine en persoonlijke aandacht.  De communicatie wordt ondersteund door totale communicatie, dwz gebaren, verwijzers, mimiek en lichaamstaal. Er kan door het ouder worden van de cliënten meer behoefte zijn aan verzorging.

Deze woningen zijn geschikt voor mensen met een ZZP 4 t/m 6 , grondslag VG