Contact

Adempauze

Bestuur & organisatie Coronavirus

Neeltje van Krieken, strategisch manager Expertisecentrum, vertelt in deze blog hoe zij in deze hectische tijden nu even op adem kan komen.

Nu iedereen nog druk is met de invoering van de voortdurende wijzigingen in de bezoekregeling, opstarten van de dagbesteding en bedenken hoe goed maatwerk te leveren rondom vakantieverzoeken, hebben wij het als Crisisteam even wat rustiger. We zijn nog in afwachting van de definitieve go voor een regionale corona afdeling voor een mogelijk 2e golf. Deze relatieve rust betekent tijd om even stil te staan en een (tussen) evaluatie te doen van wat we gedaan hebben in de afgelopen tijd en wat we hiervan kunnen leren. Ook betekent dit tijd om even op adem te komen.

Ik ben erg trots op hoe we dit met zijn allen gedaan hebben, en ik merk ook dat ik vermoeid ben. Verantwoordelijkheid nemen en beslissen hoort bij mijn baan en toch voelde dat in deze coronatijd net even anders. Zoals het moeten nemen van snelle beslissingen over nieuwe dingen, waarbij je recht wil doen aan de kwaliteit van leven die we zo belangrijk vinden voor onze cliënten versus de gezondheidsrisico's die er zijn. Niet kunnen terugvallen op ervaringen van jezelf of anderen omdat het zo anders is.

Maar ook een balans vinden in snelle en duidelijke communicatie en anderzijds iedereen niet overladen met informatie. En digitaal samenwerken in een crisisteam met een nieuwe (interim) collega die je alleen van het scherm kent en Henk die zelf ziek werd. Dat was soms best ingewikkeld.

Het was voor ons allemaal anders. De medewerkers van het gezondheidscentrum die het crisisteam zorgvuldig en helder adviseerden en dag en nacht iedereen te woord stonden met vragen, de gedragskundigen die samen met de managers en de begeleiders steeds opnieuw in hele korte tijd besluiten op maat moesten nemen en zo geldt dit denk ik voor ons allemaal. We zijn goed in maatwerk en ethische dillema's komen we normaliter voortdurend tegen en toch voelde het tijdens corona net even wat spannender.

Een crisis maakt dat je terug grijpt op het gedrag wat je het beste kent en ik vond het erg fijn om te merken hoe goed we zijn, in waar we ook voor staan. Samenwerken, maatwerk en kijken naar mogelijkheden. En ik vind dat we hier trots op mogen zijn.

Ik gun jullie dan ook van harte tijd om op te laden, de afgelopen periode even te laten bezinken en met elkaar, cliënten en verwanten stil te staan bij wat dit betekend heeft. En tijd om elkaar te bedanken voor alle inzet, betrokkenheid en vertrouwen..

Bij deze veel dank van mij.