Contact

Darique eet zelfstandig na negen jaar sondevoeding

Sherpa Magazine

“Het was bijzonder dat Darique de koelkast had leeggehaald en lekkernijen klaarmaakte”, vertelt zijn moeder Jolanda van Velden (50) die blij is dat haar zoon na negen jaar sondevoeding leerde eten. De ouders van Darique (13) riepen in 2017 de hulp in van diëtist Nynke Meerveld, want ze wilden graag de sondevoeding afbouwen waarvan Darique afhankelijk was. “Hij ontwikkelt nu zijn smaak.”

“Darique heeft vanaf zijn geboorte problemen met eten, en kreeg vanaf tweejarige leeftijd sondevoeding: eerst door de neus, daarna via een PEG-sonde”, vertelt Jolanda. Met een PEG-sonde kan direct voeding worden gegeven in de maag. “Een PEG is niet ideaal, want ik hield mijn hart vast of die tijdens het zwemmen of klimmen wel bleef zitten”, zegt Jolanda, die het lastig vond dat ze altijd een tas met voeding en een reserve-PEG moest meenemen als ze met Darique wegging. “Als de pomp het begaf, kon ik mijn kind geen eten geven”, huivert Jolanda. “Dramatisch.”

Kauwen en slikken

Diëtist Nynke Meerveld gaat aan de slag met Darique, samen met zijn ouders, de begeleiders van kinderdagcentrum de Boemerang en het Logeerhuis. Doel is het afbouwen van de sondevoeding, waarbij het gewicht van Darique niet mag zakken onder de 29 kilo. “Darique was niet gewend eten in zijn mond te stoppen, te kauwen en te slikken”, vertelt Nynke die in goed overleg de sondevoeding verminderde en afwachtte of Darique eten wilde proeven. Jolanda zegt: “We hielden nauwkeurig bij wat hij binnenkreeg.”

Chips en brood

“Ik wist niet of Darique honger zou krijgen en om eten zou vragen”, vertelt Jolanda die terugkijkt op een spannende tijd . “We gaven hem vla op slagroombasis en chocolademelk. Dat vulden we dagelijks aan met drie flesjes Nutridrink omdat hij soms een maaltijd miste. Langzaamaan gingen we over op vast voedsel. Dit was heel spannend voor alle betrokkenen. Gelukkig pakte dat heel goed uit. “Toen Darique drie boterhammen at en om een vierde vroeg, ging mijn diëtistenhart sneller kloppen”, lacht Nynke. En Jolanda zegt: “Darique heeft regelmatig een hongergevoel en vraagt dan om chips of brood.”

Eten als een bouwvakker

Op 18 april 2019 weegt Darique 32 kilo en dat wordt uitbundig gevierd. Bijna acht maanden later, op 17 december, kan de PEG zelfs worden verwijderd. “Een mijlpaal”, vinden Nynke en Jolanda. “Als Darique honger heeft, kan hij eten als een bouwvakker”, lacht Jolanda die blij is dat Darique inmiddels veertig kilo weegt en gezellig met het gezin mee-eet. “Darique is bezig zijn smaak te ontwikkelen”, vertelt zijn moeder. “Soms doet hij Aromat door de melk en een laagje kruidenkaas op een broodje sandwichspread. Dat drinkt en eet hij met smaak.”

Tekst: Henrique Staal Foto: Jaco Klamer

Meer weten?

De diëtist van Sherpa heeft een specifieke deskundigheid op het gebied van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze is aangesloten bij het landelijk netwerk van diëtisten werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg.