Nieuwe donorwet: wat betekent dit voor mensen met een verstandelijke beperking?

Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Graag leggen we uit wat dit voor jou betekent.

Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. In deze wet staat hoe het doneren van organen en weefsels in Nederland precies werkt. Een donor is iemand die na zijn dood zijn organen of weefsel geeft aan iemand die ziek is. Op een website, het Donorregister, kun je aangeven of je donor wilt zijn of niet. De overheid bewaart dan jouw keuze, zodat het na jouw dood voor artsen en de mensen om jou heen duidelijk is of jij jouw organen en weefsels wil doneren.

Brief over de keuze

Cliënten vanaf 18 jaar en ouder, die nog niet staan ingeschreven in het Donorregister, ontvangen na 1 september 2020 een brief van de Rijksoverheid. In deze brief wordt gevraagd om een keuze te maken over orgaandonatie te maken en deze vast te leggen in het Donorregister.
De overheid verstuurt de brieven niet naar iedereen tegelijk. De brieven worden per postcodegebied verstuurd. Cliënten kunnen binnen 6 tot 9 maanden na 1 september 2020 de brief verwachten.

4 keuzes

De cliënt heeft 4 keuzemogelijkheden. Deze keuzemogelijkheden zijn hetzelfde als bij de huidige donorwet:

  1. Ja, ik geef toestemming;
  2. Nee, ik geef geen toestemming;
  3. Mijn partner of familie beslist;
  4. De door mij gekozen persoon beslist.
  • De keuze om wel of geen donor te zijn, is een eigen keuze van de cliënt of de wettelijk vertegenwoordiger. Net als bijvoorbeeld de keuze voor een politieke partij.

Wanneer iemand een keuze heeft gemaakt, is het handig de keuze te delen met mensen dichtbij, zoals begeleiders en naaste familie. Zodat zij ervan afweten wanneer dat nodig is.

Wils(on)bekwaamheid

Misschien speelt de vraag: kan iemand voor zichzelf de keuzes afwegen? Dat noem je wilsbekwaamheid. Zijn er vragen of iemand wilsbekwaam is of niet, dan kunnen begeleider, cliënt en familie of wettelijk vertegenwoordiger daarover praten. Ook kun je overleggen met de gedragsdeskundige.

Het ministerie van VWS heeft een infographic gemaakt over wilsonbekwaamheid voor familie en wettelijk vertegenwoordigers. Klik hier voor deze infographic.

Meer weten? Er zijn verschillende websites met meer informatie over donor worden:

Wil je meer uitleg?

Sherpa Academie heeft een folder gemaakt waarin wordt uitgelegd wat een donorcodicil is en informatie om een voor jou goede keuze hierin te maken. Lees hier hoe je de folder aanvraagt.