Binnenstad Service Team

Een uniek initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten om de binnenstad van Hilversum schoon, leefbaar en aantrekkelijk te houden!

Bob van Vlooten, manager Sherpa VoorWerk en initiatiefnemer, vertelt hoe hij op het idee kwam. “Een aantal jaar geleden liep ik door de Havenstraat in Hilversum en sprak ik met de voorzitter van de winkeliersvereniging. Hij vertelde me dat deze straat was genomineerd als winkelstraat van Nederland. Nou, dacht ik, als dit al genomineerd is, hoe erg moet het dan in de rest van Nederland zijn. Wat ik zag waren leegstaande winkelpanden, stapels post die niet opgeruimd waren, slordig geparkeerde fietsen… Allemaal werkzaamheden die mijn klanten kunnen uitvoeren!”

Binnenstand Service TeamSamenwerking met gemeente, bedrijfsleven en collega zorgaanbieders
Bob nam vorig jaar november contact op met de gemeente. Zij willen immers ook mensen aan het werk helpen én zij hebben belang bij een aantrekkelijke binnenstad. Een win-win situatie voor beide partijen! Dat was het startsein voor een project samen met de gemeente Hilversum, Stichting Centrum Hilversum, BV Hilversum en collega zorgaanbieders Youké, Leger des Heils en RIBW. Op 17 mei zijn de eerste deelnemers gestart in het Binnenstad Service Team. Een mijlpaal!

Leren om te werken
Iedereen die arbeidsvermogen heeft moet werken naar vermogen zegt de regering. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Bob: “Bazen verwachten van alles. Kun je hier wel aan voldoen? In het Binnenstad Service Team leer je om te werken. Je bouwt zelfvertrouwen op. Wat wordt er van je verwacht? Wat moet je kunnen om een baan te vinden en te houden?”

Het streven is om de deelnemers naar een betaalde baan te begeleiden. Bob:”wij weten uit ervaring dat het ongeveer 6 maanden duurt om een klant werkfit te maken. Natuurlijk gaat dit niet zomaar. Het is een doordacht proces. De deelnemers doorlopen 3 fases. Eerste stap is het uitvoeren van werkzaamheden om de binnenstad schoon en leefbaar te houden. Gaat dit goed, dan gaan we op zoek naar een stageplaats binnen een bedrijf. Hier wordt verder gewerkt aan de competenties die nodig zijn om te kunnen werken. In de derde fase gaat de deelnemer samen met Sherpa VoorWerk op zoek naar een betaalde baan. Natuurlijk onder begeleiding van een jobcoach”. Bob benadrukt dat het woord ‘samen’ het sleutelwoord is voor succes.

Het Binnenstad Service Team is gestart met een groep van 5 deelnemers. Dit moet uitgroeien naar 24 deelnemers per jaar. Bob: “Er moet nog veel gebeuren. We hebben er voor gekozen om te starten en al werkend ons verder te ontwikkelen. De contacten met potentiële werkgevers zijn goed. De klanten zijn enthousiast. Het begin is gemaakt.”

Kan jij ons helpen?
Heb je cliënten die een stap naar een betaalde baan willen maken? Neem dan gerust contact op met Bob (06 – 22 20 50 32) of met Sandra Kuijper, coördinator BST (06 57 59 47 77. Mailen kan naar bst@sherpa.org