Contact

Gedragskundigen

Als mens kun je allerlei gevoelens hebben. Je bent bijvoorbeeld angstig, verdrietig of boos. Zeker als je een beperking hebt, kan de wereld om je heen verwarrend zijn. Misschien weet je niet goed wat je voelt, maar heb je er wel last van. De gedragskundige van Sherpa helpen jou en de mensen om jou heen. Samen zorgen we ervoor dat jij je weer prettiger voelt.

Wat is een gedragskundige?

Een gedragskundige weet veel over de gevoelens en het gedrag van mensen. Een gedragskundige kan helpen als jij je niet prettig voelt. Of als jij het lastig vindt om met andere mensen om te gaan. De gedragskundige kan ook jouw familie en begeleiders helpen, zodat zij beter met jou kunnen omgaan.

Onderzoek, advies en behandeling

De gedragskundige praat met jouw familie en andere belangrijke mensen. Zoals de begeleiders die bij jou betrokken zijn. Samen onderzoeken we wat er aan de hand is. Dan weten we beter wat het probleem is. En wat we daaraan kunnen doen. De gedragskundige geeft daarover advies. Wellicht kun jij zelf iets doen om de situatie te verbeteren of kunnen de mensen om jou heen anders met jou omgaan. Soms is het goed dat er iets verandert aan de omgeving waar jij woont of werkt. Heb jij een behandeling nodig? Dan regelt en begeleidt de gedragskundige dit.

Samenwerking in een team

In het team van gedragskundigen werken orthopedagogen en (GZ-)psychologen. Zij worden ondersteund door een psychodiagnostisch medewerker. Het team werkt samen met andere specialisten. Zoals een logopedist, een video-interactiebegeleider, een adviseur zorg & ondersteuning of een arts verstandelijk gehandicapten (AVG). Ook neemt de gedragskundige deel in diverse specialistische teams. Denk bijvoorbeeld aan consultatieteams op het gebied van dementie, slaap of verslaving. De gedragskundige werkt ook samen met de woon- en activiteitenbegeleiders. We doen het sámen. Vaak heeft de gedragskundige de regie over het hele zorgproces.

Onderzoek (diagnostiek)

Weet je niet goed wat er aan de hand is of willen de mensen om jou heen weten hoe ze jou kunnen ondersteunen? Dan onderzoeken we eerst wat er aan de hand is. We geven advies aan jou en jouw omgeving. Eventueel krijg je een diagnose.

Behandeling

Zit jij niet lekker in je vel? En is er meer nodig dan goede begeleiding van de mensen om jou heen? De gedragskundige geeft advies over de behandeling die het best bij jou past, zodat jij je weer beter gaat voelen. Voorbeelden van therapie door een gedragskundige kunnen zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie
    Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij klachten zoals somberheid, paniek, angst of dwang. Cognitieve gedragstherapie is een denk- en doe-therapie. je krijgt gesprekken én je krijgt oefeningen thuis. Je leert anders denken en doen. Daardoor heb je minder last van jouw psychische klacht.
  • EMDR-therapie
    Heb jij iets ergs meegemaakt? En blijf je daar last van houden? Dan kan EMDR-therapie helpen. Misschien heb je zelf niet in de gaten waarom jij je anders voelt. Of waarom je anders reageert en doet. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie helpt bij mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring zoals bijvoorbeeld een ongeval, seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld. Je kunt daar angstige beelden of gedachten van krijgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat Sherpa voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Sherpa Zorgbemiddeling. De medewerkers staan je graag te woord op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur.