Contact

Logopedist

Heb je problemen met praten? Gaat het eten of drinken niet zo goed. Of begin je slechter te horen? Dan kun je terecht bij de logopedisten van Sherpa. Zij hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een beperking. Zij kunnen jou dus goed helpen. En ze begrijpen jou.

Wat doet een logopedist?

Een logopedist is specialist in taal, spraak, adem en stem, kauwen, slikken en gehoor. Ook is een logopedist specialist in problemen op het gebied van communicatie. Een logopedist onderzoekt je en geeft advies aan jou en aan jouw familie en begeleiders.

Eten en drinken

Mensen met een beperking hebben vaker moeite met eten en drinken. Dat geldt vooral voor mensen met ernstige (meervoudige) beperkingen en oudere mensen. Van hen heeft 80 tot 90% problemen met slikken . Ook reflux (brandend maagzuur) komt bij hen veel voor. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan. De logopedist adviseert bij problemen op het gebied van eten en drinken. Zij kijkt naar kauwen en slikken, de eethouding en de manier waarop het eten en drinken wordt aangeboden. De logopedist adviseert over aanpassingen die het eten en drinken prettiger en veiliger maken.

Praten en communiceren

Misschien heb je moeite met duidelijk praten. Of vind je het lastig om andere mensen te begrijpen die iets tegen je zeggen. Dat komt bijvoorbeeld veel voor bij mensen met autisme of met motorische problemen. Ook dan kun je naar de logopedisten van Sherpa. De logopedist bekijkt wat voor jou de beste manier is om te communiceren. Bijvoorbeeld met gebaren, plaatjes of andere hulpmiddelen.

De logopedist vertelt aan jouw familie en begeleiders hoe zij die hulpmiddelen moeten gebruiken. Ook geeft de logopedist tips aan jouw familie en begeleiders. Zoals: langzamer praten en korte zinnen gebruiken.

Logopedie bij gehoorproblemen

Begin je slechter te horen? Ook dan kan de logopedist helpen. De logopedist vertelt jou hoe jij het best kunt omgaan met jouw gehoorprobleem. En gebruik jij een hoorapparaat? Dan vertelt de logopedist hoe jij die het best gebruikt. Ook geeft de logopedist tips aan cliënten, verwanten en begeleiders. Bijvoorbeeld dat je de radio even uitzet als je met anderen praat, want dan kun je het gesprek beter volgen. Of dat het fijn is dat je het gezicht van die anderen goed kunt zien.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat Sherpa voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Sherpa Zorgbemiddeling. De medewerkers staan je graag te woord op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur.