Diëtist

Gezond eten is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar een gezond eetpatroon is niet altijd vanzelfsprekend. Bij mensen met een verstandelijke beperking is er vaak ook sprake van gezondheidsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn over- of ondergewicht, diarree of verstopping, kauw- en slikproblemen, braken, allergieën of stofwisselingsstoornissen.

De diëtist weet alles over voeding en diëten. In het eerste gesprek bespreekt zij de eetgewoonten, gezondheid, gewicht en problemen op voedingsgebied. Aan de hand hiervan bepaalt ze wat iemand per dag aan voeding nodig heeft. Daarna volgt een advies over het aanpassen van de voeding. Hierover is nauw contact met verwanten, begeleiders en andere behandelaren. Zo nodig stelt ze een persoonlijk dagmenu op. Ze geeft tips over eten en drinken aan de cliënt, verwanten of begeleiders.

De diëtist van Sherpa heeft heeft een specifieke deskundigheid op het gebied van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze is aangesloten bij het landelijk netwerk van diëtisten werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg.