“Feestjes vieren met slingers, taart en diploma’s” Nieuwe Leerlijn voor dagbesteding EMB en MVG

“Wij konden al een paar feestjes vieren met slingers, taart en diploma’s”, lacht Kymo Bommezijn van dagbestedingsafdeling De Koers, locatie De IJssel. Kymo vertelt enthousiast over de speciale Leerlijn voor cliënten van dagbestedingen binnen EMB (Ernstig Meervoudig Beperkt) en MVG (Moeilijk Verstaanbaar Gedrag). “Onze cliënten kunnen leren, stappen maken, zich ontwikkelen en doelen bereiken met behulp van deze nieuwe Leerlijn. En als ze succes behalen, vieren we dat groot.”

Zelfstandig kopjes wegbrengen
“De nieuwe Leerlijn, die nog in de kinderschoenen staat, geeft cliënten de mogelijkheid vaardigheden te behouden of zich verder te ontwikkelen”, legt Kymo Bommezijn uit. Ze vertelt dat een cliënt leerde zelfstandig kopjes weg te brengen naar een andere groep. In het verleden raakte ze verdwaald omdat ze onderweg werd afgeleid door plezierige ontmoetingen, mooie muziek of een interessante  film. Nu draagt ze een ketting met haar eindbestemming, zodat anderen haar kunnen wijzen op haar taak en haar kunnen bedanken voor haar bijdrage. Voor de terugweg naar De Koers wordt de ketting omgedraaid en ziet iedereen dat de cliënt op weg is naar haar groep, en daaraan wordt ze zo nodig herinnerd. “Ze geniet van de waardering en de complimenten en krijgt plezier in haar taak”, vertelt Kymo. “De volgende stap is dat de cliënt zelfstandig een boodschap gaat halen in de winkel op het terrein. We zullen een aantal keren samen boodschappen doen, maar daarna zal ze zelfstandig naar de winkel gaan: fantastisch!”

Interactief speelgoed
Orthopedagoog Adrienne van den Berg is nauw betrokken bij de nieuwe Leerlijn die langzaam zal worden uitgerold naar andere groepen en afdelingen. Ze vertelt dat de Leerlijn een  cliëntvolgsysteem is binnen de dagbesteding. Er wordt gewerkt aan de hand van concrete stappenplannen, gebaseerd op een ondersteuningsplan en een gedragskundig verslag. Begeleiders hebben zo concrete handvatten om ontwikkelingsgericht te werken, allemaal op dezelfde manier. Voor het opstellen van de Leerlijn worden ook familie en verwanten uitgenodigd, samen met woonbegeleiders zoals Anne Richel en Annemarie Roodenburg die aan de Vechtstraat 6 enthousiast werken volgens de nieuwe Leerlijn, waarbij steevast wordt gerapporteerd en geëvalueerd. “Een cliënt, die angstig was voor nieuw materiaal, krijgt nu interactief speelgoed met muziek aangeboden en dat werkt. Langzaam maar zeker verzamelen we speelgoed dat de cliënt waardeert en uitdaagt.”

Feest
Onlangs werd feest gevierd op De Koers, want een cliënt leerde trippelen en dat was geen gemakkelijke opgave. “Deze cliënt hoeft niet meer te wachten tot ze wordt verplaatst, maar trippelt zelf het gebouw door”, lacht Kymo, die benadrukt dat cliënten hun zelfstandigheid enorm vergroten met behulp van de Leerlijn. “Als de muziekkeuze op De Koers haar niet aanstaat of als ze elders een mooie film ziet, trippelt deze cliënt er nu vandoor. Ze kan zelf bepalen waar ze wil zijn, en dat geeft haar veel plezier.”

Tekst: Henrique Staal Foto’s: Jaco Klamer

Download hier het artikel als PDF: Nieuwe Leerlijn voor dagbesteding EMB en MVG