Kleine stapjes, groot resultaat

O is slim en zit nu in groep 4. Hij vindt spelen met andere kinderen soms wat lastig, maar vermaakt zich in de pauzes nu prima. Omdat O heel slim is, bedenkt hij zijn eigen denkstapjes bij het rekenen. Echter, dit zijn niet de stapjes die de leerkrachten graag zien, omdat er een grote kans is dat O hier in gaat vastlopen als de sommen moeilijker worden. Hij wilde de stapjes van de juffen niet leren, want zoals O zelf zegt: “Ik weet het toch al”.

De vraag ontstond hoe we O konden motiveren om de sommen via de stappen te gaan maken. De leerkrachten zien dat het nodig is, maar O ziet zelf de noodzaak (nog) niet.
Vanuit O is het goed te begrepen dat hij de stapjes niet wilde maken, omdat hij het antwoord toch al wist. We hebben met elkaar besloten om O te betrekken en hem te motiveren middels een externe motivator: Een beloningssysteem.
Het hielp om O uit te leggen dat hij slim is en dat hij ook steeds moeilijkere sommen krijgt. “Bij de moeilijkere sommen horen stapjes en daarom moeten wij die gaan oefenen, O.” We maakten de afspraak, dat bij elke goed gemaakte som volgens de stapjes, hij een vingerafdruk mocht zetten. Tussendoor kreeg hij zelfs een bonus-vingerafdruk toen het hem lukte om de losgeknipte stapjes in de juiste volgorde neer te leggen. O ging fanatiek aan de slag.

Vandaag kwam O trots naar mij toe: “Kijk Inge, dit heb ik zelf gedaan”. Hij had donderdag in de klas acht sommen gemaakt volgens de stapjes. Nu mocht hij 8 vingerafdrukken toch?! We hebben afgesproken dat hij er 2 mocht zetten en na nog 5 sommen was zijn blad vol… super! O heeft als beloning gekozen om samen het “Stop-denk-doe bordspel” te spelen.

Inge Engel is begeleider bij het Scholenteam. Dit team biedt kinderen in het regulier en speciaal (basis)onderwijs extra ondersteuning in de klas.