Slaaponderzoek bij beste 10

Sherpa’s slaaponderzoek goed beoordeeld

gapende dame (Shutterstock)Ons project ‘De nacht is om te slapen’ eindigde niet bij de best drie, maar wel bij de beste tien inzendingen voor de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2015. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op. Sylvia Loos (adviseur zorg en ondersteuning en lid van het Consultatieteam Slaap) geeft een korte presentatie over het slaaponderzoek op woensdag 25 november tijdens de bijeenkomst voor de prijsuitreiking. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via deze link.

Over het project ‘De nacht is om te slapen’
“Hoe iemand slaapt, en de kwaliteit van de slaap is ontzettend belangrijk voor iemands gezondheid,” vertelt Sylvia. “Een goede slaap zorgt ervoor dat lichaam en geest zich kunnen herstellen. Iedereen die ervaring heeft met een slechte nacht, weet hoe naar je je kunt voelen de volgende dag. Dit is voor onze cliënten niet anders.” Van alle Nederlanders heeft ruim 35% slaapproblemen. Voor mensen met een beperking ligt dit vaak nog hoger.
“Het Consultatieteam Slaap (opgericht in 2013) heeft als doel om, daar waar nodig, de slaap van cliënten te verbeteren. Daarmee verbeter je namelijk ook heel vaak de dag of de kwaliteit van leven van een cliënt. We ‘meten’ de slaap met een Actiwatch: een soort polshorloge dat bewegingen meet. De cliënt krijgt dit horloge gedurende twee weken om, dag en nacht. Daarna analyseren we diens bewegingspatroon en zien hoe de cliënt slaapt. Soms is een kleine aanpassing al voldoende om de slaap te verbeteren: later naar bed, meer bewegen overdag, aanpassingen in het slaappatroon of een donkerder slaapkamer. We hebben al mooie resultaten geboekt. Vaak komen we dezelfde problemen tegen, maar soms ontdekken we iets nieuws. Of is de uitslag een grote verrassing, zoals bij Marloes.”

Iedereen kende Marloes als een rustige en soms in zichzelf gekeerde  vrouw. Ze kwam weinig  in beweging en leek vooral vaak te wachten tot iemand iets met haar ging doen. Een van haar begeleidster was nieuwsgierig naar de slaapkwaliteit van Marloes. De uitslag was verrassend. Er kwam naar voren dat Marloes veel te lang op bed lag, te weinig bewoog en daardoor in een ‘sluimerstand’ leek te staan. Na het advies van het Slaapteam werden haar bedtijden aangepast en werd een beweegplan opgesteld. Na enkele dagen was al een groot verschil zichtbaar! Marloes was veel meer wakker en alert. Na enkele weken begon ze zelfs spontaan rond te lopen, te praten en op zoek te gaan naar leuke dingen. We hebben haar slaap toen nogmaals gemeten en zagen dat zij op alle gebieden beter was gaan slapen. Marloes is nu een vrolijke en ondernemende dame die zelfs haar eigen naam zingt!

“Inmiddels hebben we al van zo’n 200 cliënten de slaap gemeten”, vervolgt Sylvia. “De winst van de meting is, dat we kunnen zien wélk probleem er speelt en de juiste acties kunnen uitzetten. Een goede slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar samen kunnen we veel doen om cliënten beter te laten slapen.”

Over de Jenneke van Veen-verbeterprijs
De Jenneke van Veen-Verbeterprijs is een initiatief van VGN, Ieder(in), ActiZ en LOC Zeggenschap in zorg. Zij hebben de prijs vernoemd naar Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De prijs wordt afwisselend in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg en de gehandicaptenzorg uitgereikt.