Soms, soms heb je geluk!

Mijn dagen zijn meestal gevuld met overleg, zitten aan tafels, praten, heel veel praten. Over huisvesting, wat de gemeente nu weer wil, waarom het zorgkantoor niet meer geld wil geven of over de gevolgen van nieuwe wetten en regels van ministerie of VWS.
Maar soms, soms heb je geluk.

Door Henk Kouwenhoven, Raad van Bestuur Sherpa

Dat geluk had ik afgelopen woensdag. Ik was op ‘t Gein en had een kwartiertje over. Daar stond Hanna, begeleidster van De IJssel. Ze stond, sprookjesachtig verkleed, bij de deur te wachten op cliënten van De IJssel. Ze duwde EMB-cliënten in hun rolstoel naar de grote zaal. Ik mocht met haar mee. Binnen waren inmiddels zo’n 20 cliënten, wachtend op wat ging komen en ook Rosa en nog 4 vrijwilligers.
Rosa bespeelde, lopend door de zaal een soort snaarinstrument, heel zachtjes. De 4 vrijwilligers bespeelden allen ook een instrument. De klankschaal viel in en later nog een slaginstrument. Alles heel zachtjes en heel aandachtig. Muziek werd even onderbroken met een verhaal over sneeuwklokjes, dat zachtjes door Rosa werd voorgelezen. Daarna weer muziek. Mooi om te zien hoe cliënten, met al hun beperkingen, langzaam stil werden. Soms luisterden de cliënten, soms mochten ze zelf spelen. Fascinerend wat er met cliënten gebeurde, het raakte ze diep van binnen. Of het de muziek is, of de aandacht van Hanna, Rosa en de vrijwilligers, ik weet het niet. Maar de uitwerking op de cliënten was mooi. Je hoort professor Erik Scherder op TV wel eens spreken over het enorme positieve effect van muziek op mensen, bijvoorbeeld mensen met dementie. Dat was precies wat hier gebeurde.
Het mooiste vond ik de muziek in combinatie met de echte en individuele aandacht van Hanna en Rosa en ook van de 4 vrijwilligers voor de cliënten. Eén voor één. Het raakte hen, het maakte hen rustig. Ik gebruik wel eens de term liefdevolle aandacht (sommigen vinden dat een jeuk-woord, ik heb geen beter woord) maar dat is wel wat ik hier zag.

Tja… Zomaar zo’n moment. Zo’n moment waarop het in 1 keer weer duidelijk is waar het in de zorg om gaat, met dank aan Hanna en Rosa en de 4 vrijwilligers.