Contact

Veelgestelde vragen

Ik heb een uitkering. Mag ik mij vrijwillig inzetten?

Ja dat mag, maar zijn wel een aantal voorwaarden. Zo mag vrijwillige inzet je niet afhouden van betaald werk. Heb je een uitkering en wil je je vrijwillig inzetten bij Sherpa, neem dan contact op met de instelling die de uitkering verstrekt: de sociale dienst in jouw gemeente of het UWV.

Heeft het vrijwillige inzetten invloed op mijn uitkering?

Nee, het heeft geen invloed op je uitkering. Sherpa vergoedt alleen de reiskosten en de kosten die je moet maken in verband met de vrijwillige inzet. Wel is het verstandig om jouw uitkeringsinstantie op de hoogte te brengen van deze vergoeding.

Stimuleringspremie vrijwillige inzet

Gemeenten kunnen premies geven aan uitkeringsgerechtigden om hen te stimuleren zich vrijwillig in te zetten bij een organisatie. De hoogte en voorwaarden voor deze stimuleringspremies verschillen per gemeente. Jouw gemeente kan je vertellen of je in aanmerking komt voor een stimuleringspremie. De stimuleringspremie wordt niet van je uitkering afgetrokken.

Ben ik verzekerd?

Ja, als vrijwilliger ben je verzekerd via Sherpa voor ongevallen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, persoonlijke eigendommen en verkeersaansprakelijkheid.

Waarom moet ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen?

Met een VOG toon je aan dat jouw gedrag geen belemmering vormt voor de vrijwillige inzet. Je hebt geen strafbare feiten op je naam staan. Is dat wel het geval, dan wordt beoordeeld of jouw strafbare gedrag relevant is voor de vrijwillige inzet waarvoor je de VOG aanvraagt. In sectoren waar mensen omgaan met geld, vertrouwelijke gegevens of kwetsbare mensen wordt standaard een VOG gevraagd. Dat geldt voor zowel bedrijven, organisaties als instellingen, ook als zij werken met vrijwilligers.

Waar moet ik een VOG aanvragen?

Je vraagt de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) persoonlijk aan. Wij zetten online de aanvraag voor je klaar in de database van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Je krijgt daarover een mail waarin je je identiteit moet bevestigen. De aanvraag wordt dan voorgelegd aan de screeningsautoriteiten. De VOG wordt naar je opgestuurd. Jij zorgt ervoor dat deze bij de coördinatoren van Sherpa komt.

Hoe oud moet ik zijn om vrijwillige inzet te mogen doen?

Vanaf 18 jaar zijn er geen beperkingen. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt dat de organisatie hier toezicht op moet houden. Hier gelden dezelfde regels als voor betaald werk. Aangezien het bij de vrijwillige inzet meestal gaat om een paar uur per week of per maand is dit geen probleem. Kortom: of je nu 13 of 80 bent, je bent van harte welkom als vrijwilliger.

Ik heb een beperking. Kan ik vrijwilligerswerk doen?

Er zijn diverse vormen van vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kun je dus diverse taken uitvoeren. Graag kijken we samen naar wat jouw mogelijkheden zijn om iets passends te vinden. Heb je interesse, neem dan even contact op met onze vrijwilligerscoördinatoren.

Kan ik mijn reiskostenvergoeding als gift terugschenken aan Sherpa?

Ja dat kan. Hoe dat precies werkt, lees je op www.belastingdienst.nl

Meer weten over Vrijwillige Inzet?

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Sherpa? Of wil je je aanmelden? Onze vrijwilligerscoördinatoren Olga en Amber helpen je graag!