Bovenweide in Huizen

In een rustige woonwijk in Huizen, vindt u de Bovenweide. Deze locatie bestaat uit drie woningen die met elkaar verbonden zijn door een centrale hal. Er is ruimte voor twintig senioren cliënten met een verstandelijke beperking. Één van de woningen is speciaal toegespitst op senioren met een lichamelijke beperking of Alzheimer.

De woning
Van buiten zien de woningen van de Bovenweide eruit als drie aparte huizen, maar van binnen valt direct op dat de woningen met elkaar verbonden zijn door een centrale hal. De woningen zijn in 2007 omgebouwd tot seniorenwoningen. Elke woning heeft op de begane grond een ruime leefruimte met keuken en een aangepaste zit/slaapkamer voor mensen met lichamelijke beperkingen. Er is ook een plafondtilsysteem. De zit-/slaapkamers zijn op de etages en zijn met de lift te bereiken. U deelt de badkamer, toilet en een extra keuken met de andere bewoners. De badkamer en toilet zijn aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking. Achter de 3 woningen is een grote tuin, waar vooral in de zomer gebruik van gemaakt wordt.

De omgeving
De Bovenweide bevindt zich in een rustige straat met veel voorzieningen in de buurt. Het oude dorp, supermarkten, busstation: alles ligt op loopafstand. Ook is vlakbij een ouderencentrum, soms maken de bewoners gebruik van de daar aanwezige faciliteiten zoals het restaurant of winkeltje.

De ondersteuning
In de woning wonen mensen met een matige of lichte verstandelijke beperking, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), soms ook mensen  met een psychiatrisch ziektebeeld. De leeftijden van de bewoners liggen tussen de 47 en 85 jaar. Binnen de Bovenweide heerst een gemoedelijke en huiselijke sfeer. Er wordt veel (warme) zorg geboden en er is dagbesteding aan huis, met veelal belevingsgerichte activiteiten. Bewoners worden zoveel mogelijk gestimuleerd om zelf dingen te doen. Er is een actieve verwantenraad en een vrijwilligersgroep, elke maand wordt er dan ook een leuk uitje georganiseerd waar cliënten zich voor kunnen inschrijven. Sommige medewerkers hebben een verpleegkundige achtergrond. Verder maken de bewoners gebruik van het gezondheidscentrum in de buurt. De betrokken huisarts kan, waar nodig, een beroep doen op de AVG-artsen van Sherpa. Om in aanmerking te komen voor deze woning, is een ZZP 4,5 of 8 (grondslag VG) noodzakelijk.